Atomska Banja Gornja Trepča


Atomska Banja Gornja Trepča nalazi se na 450m nadmorske visine, u kotlini male reke Banje između planina Vujan i Bukovik u jugozapadnoj Šumadiji. Udaljenost od Beograda je 140 km,saobraćaj se odvija Ibarskom magistra-lom.Banja je udaljena od Čačka 18km, od Gornjeg Milanovca 9km. Put se odvaja od magistrale kod mesta Gornja Trepča i kroz prelepe i slikovite brežuljke i livade, kao i bukovu šumu stiže u Atomsku Banju. Autobuske linije sa Atomskom Banjom su zadovoljavajuće,a redovne linije su sa Čačkom.U turističkoj sezoni u Gornju Trepču saobraća i autobus iz pravca N.Sada i Beograda (prevoznika iz Bečeja). Do Banje se može doći i železničkim saobraćajem,do Čačka,a redovne su autobusne linije sa banjom. Planine Vujan i Bukovik obiluju gustom šumom bukve, hrasta,bresta, belog jasena, cera, graba, lipe kao i oko 5 ha površine pod četinarima koji krase ovaj bogati predeo.
Pošto se banja nalazi u kotlini između planina mesto je zaštićeno od hladnih vetrova sa severa, klima je izuzetno blaga (umereno-kontinentalna). Vazduh je planinski, svež i čist, a temperatura vazduha u letnjem periodu danju nije izuzetno visoka,leta su prijatna,a noći su sveže. Zbog netaknute prirode, klimatskih pogodnosti, čistog vazduha i vode ova banja predstavlja idealno mesto za odmor, rehabilitaciju i rekreaciju savremenog čoveka. Najveća prirodna atrakcija je planina Rudnik koja je najviša planina u Šumadiji, ona ima vrh Veliki Šturac(1169m) i Mali Šturac(1159m).Na Rudniku postoje arheološki ostaci srednjovekovnog grada(1325 god.) koji se zvao Ostrovica koji je u to vreme bio prestonica župana Nikole Altomanovića. Atomska Banja se nalazi u području Srbije koje obiluje banjama,a to su: Vrnjačka, Mataruška, Bogutovačka i Ovčar Banja. Voda Atomske Banje je slabo alkalna, hidrokarbonatna, oligomineralna i prema analizama Instituta za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Beogradu(1990) utvrđeno je da ima selen. Mineralni izvori Atomske Banje dugi su i do 100m i nalaze se na desnoj obali male reke Banje.Mineralni izvori su jaki i po fizičko-hemijskim svojstvima slični,a temperatura im je 29,8 °C.Mineralna voda poseduje retke mikroelemente koji povoljno deluju na čovekov organizam. Pored standardnih hemijskih elemenata u vodi postoje retki radio-aktivni elementi kao što su:cezijum, rubidijum, litijum, kobalt, stroncijum, titan, uran, radon, radijum i vanadijum. Upravo radi ovih elemenata je i banja dobila naziv Atomska Banja.U malom sadržaju radio-aktivnih elemenata i krije se tajna uspeha lečenja mnogobrojnih bolesnika. U odnosu na termalnu vodu glina i stene sadrže više litijuma za oko 2000 puta,takođe i rubidijuma, stroncijuma i cezijuma.Na osnovu ovoga otkrića preporuka medicinskih stručnjaka bi bila da se pored termalne vode koristi više lekovito mineralno blato. Termomineralna voda je neiscrpna,uvek isto lekovita,jer prelazi preko stena koje sadrže ove nabrojane radioaktivne elemente. Zbog specifičnih fizičko-hemijskih svojstava voda se može koristiti za medicinsku rehabilitaciju obolelih od neuroloških i reumatskih bolesti. Reumatska obolenja leči i to:hronični inflamatorni reumatizam, ekstraartikularni reumatizam i degenerativni reumatizam. Što se tiče neuropsihijatrijskih bolesti leči: multipla sklerozu,postraumatske mijelopatije, adhezivni spinalni arahnitis, cerebralna paraliza,neuroze, neurastenije i depresivna stanja. Na ulazu u Atomsku Banju nalazi se privatni smeštaj pod nazivom „Monte Karlo“koji nudi apartmane. Pansion „Zdravlje“ u blizini izvora lekovite vode i Prirodnog lečilišta i nalazi se u centru Atomske Banje. Pansion poseduje 4 bungalova gde se nalazi banjska voda,ima 32 ležaja u 16 dvokrevetnih soba. Svaka soba ima telefon, kupatilo, tera-su. Pansion ima restoransku salu sa 120 sedećih mesta gde se i organizuju različiti kulturno-umetničk programi u okviru „Letnjih dana kulture“.

1 коментар:

  1. Prevoz do banje ocajan ...jedna linija dnevno iz Beograda ..a od Gornjeg Milanovca ne postoji ni jedna autobuska linija do banje (verovatno namerno ) Samo taxi koji kosta 650 din za 9 km ..dok se autobuska karta do Gornjeg Milanovca moze naci i za 600 din (1000 ) povratna .Sramota kako vi mislite da razvijete turizam

    ОдговориИзбриши